Som beboer på et opholdssted har man ofte særlige behov. En almindelig hverdag uden for opholdsstedets trygge rammer kan for mange beboere være meget uoverskuelig og ikke nem at komme igennem. Men på opholdssteder på for eksempel Fyn har disse mennesker mulighed for at lære at tage vare på sig selv og udvikle sig i deres eget tempo.
Et godt opholdssted på Fyn er et sted, hvor der er plads til hver enkelt beboers behov, og disse bliver tilgodeset. Samtidig er det vigtigt, at personalet forsigtigt lærer beboerne at tage ansvar for deres eget liv i den grad, beboerne kan. Hvis noget skulle gå galt, så er personalet der til at gribe dem. Personalet skal herudover opmuntre beboerne til at komme videre og tage vare på sig selv i den udstrækning, det nu engang er muligt for den enkelte beboer. Helt små ting i hverdagen kan hjælpe beboerne i den retning. Det kan for eksempel være, når en konflikt optrapper, eller den sågar er brudt ud. Med de rigtige metoder kan beboerne på et opholdssted lære, hvordan de håndterer konflikter på en konstruktiv måde. Det kan også være en konflikt i deres egne hoveder, som de skal lære, hvordan de håndterer konstruktivt. Små ting som disse kan føre beboeren i den rigtige retning.
Hverdagen på et opholdssted på Fyn skal være forudsigelig
For beboerne på et opholdssted på Fyn er det ofte vigtigt, at hverdagen er forudsigelig – ellers kan beboeren blive stressede. Men med en forudsigelig hverdag bliver der skabt en tryghed blandt beboerne. Det gælder for eksempel spisetiderne, som hver dag skal være de samme. Her lærer de samtidig at indgå i et fællesskab, og deres sociale egenskaber bliver trænet. Men en gang i mellem er det dog også vigtigt, at beboerne kommer ud af huset, oplever og ser nogle forskellige ting. Ofte har opholdssteder minibusser, som de bruger, når de skal på turer med beboerne.
Herudover kan det også være essentielt, at et opholdssted har et godt samarbejde med de respektive familier. Så familierne ikke blive holdt ude fra deres kæres liv, mens deres kære befinder sig på et opholdssted. Lige så vigtigt er det for den enkelte beboer at have kontakt med sin familie, for det er vigtigt at vedligeholde sit netværk, når man er på et opholdssted. Der er dog nogle beboere, som ingen familie har. Nogle opholdssteder tilbyder at hjælpe den enkelte beboer med at få et netværk. Et godt netværk kan især være rigtig vigtigt, når beboeren skal prøve kræfter med at leve et mere selvstændigt liv. Når den tid kommer, er der nogle opholdssteder på Fyn, som tilbyder efterværn. Her støtter og følger opholdsstedet den enkelte beboer efter endt ophold. På den måde slutter opholdet ikke brat, men den tidligere beboer vil få en mere glidende overgang til en mere selvstændig tilstedeværelse. Så både et godt netværk og efterværn kan altså være ret afgørende, når en beboer efter endt ophold ønsker en selvstændig tilstedeværelse.
Læs mere på http://www.brunstofte.dk/