Pølsens historie

PølserPølser er kendte over hele verden, men stammer fra Nordeuropa i den tidlige middelalder. Indtil sidst I 1800 tallet foregik alle slagtninger om efteråret, og man måtte derfor konservere kødet, før det at det kunne holde sig. Ved slagtning blev de store stykker kød konserveret I salt, mens man lavede mindre kødstykker og indmad om til pølser.

En af de mest kendte pølsetyper er spegepølsen, der oprindeligt får sin røde farve, under konservering, hvor nitrit skaber den rødlige kulør. Man fremstiller ofte pølsefars af fx okse, svin, lam, vildt eller fjerkræ. Mange steder laver man også specielle pølser, hvor man bruger indmad som fx lever, lunge eller måske den mere kendte pølsetype – den søde blodpølse.

Hvorfor er de klassiske danske røde pølser egentligt røde?

Det ligger faktisk en småskummel historie bag de røde pølser. Farven stammer oprindeligt fra 30’erne, hvor man i Kødbyen i København, samlede alle de varer ind, der var en smule tvivl ved, om man kunne sælge. Derefter overhældte man dem med den røde farve, og solgte dem til den fattigste del af befolkningen. De røde pølser er kun at finde i Danmark, og en smule i Sverige, hvor de bliver importeret. Det siges at svenskerne var meget mistænkelige over den røde farve, og det var først i 2011, at de begyndte at blive importeret dertil.

Farven der blev brugt, da fænomenet røde pølser startede, var nok ikke særlig sundt, men i dag bruger man et naturligt farvestof, man kan finde i rygskjoldet på en slags bladlus, som man finder i Gran Canaria og i Sydamerika. Det er den samme farvestof, som der også bliver brugt i læbestift – så det er ganske uskadeligt.

En ’hotdog’

Det er svært at vide, hvor hotdoggen helt præcist stammer fra, men det er kendt at der blev spist hotdogs helt tilbage i 1800 tallet. Grunden til at det hedder hotdogs, var at man i de første versioner tilbage i 1845, brugte hunde kød til fremstillingen af kødet i hotdoggen. Det kan lyde ganske underligt, men det var almindeligt i det tidlige 20. århundrede, at man i Tyskland spiste hundekød. Det er også derfor at betegnelsen ligger meget nær.

Hotdog i Danmark

PølserEn ’hotter-med-det-hele’ var den første fastfood type i Danmark. De første pølsevogne blev tilladt i 1920 i København, og solgte oprindeligt pølser svøbt i hvede eller rugbrød med sennep, og gik ikke under navnet hotdog.

Pølsevognene har udviklet sig med tiden, og havde deres storhedstid i 1950’erne og 1960’erne, hvor der var over 400 pølsevogne i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *