Til større bygninger vil det ofte være markant smartere at montere udvendig solafskærmning i stedet for den mere traditionelle indvendige solafskærmning. Indvendige rulle-, lamel- og plisségardiner har sammen med persienner i mange år stået for at beskytte mod solens skarpe stråler, men udviklingen af de udvendige alternativer har efterhånden gjort det umuligt ikke at tage de udvendige løsninger med i sine overvejelser, når det kommer til nye byggeprojekter.
Udvendig solafskærmning fås i mange forskellige typer, som både bruges manuelt og ved automatiske løsninger. En stor del af de forskellige former for udvendig solafskærmning kan dog indstilles til at kunne begge dele.
Automatisk solafskærmning med mulighed for individuel justering
Stort set alle former for udvendig solafskærmning fås med en eller anden form for automatisk løsning, da det ikke ligefrem er nemt at rulle manuelt op og ned på en solscreen fra 10. etage på ydersiden af bygningen!
De automatiske løsninger til udvendig solafskærmning kan indstilles til forskellige grader af kontrol. I nogle tilfælde er det nødvendigt, at kontrollen er overladt til en enkelt person, for eksempel ved glas- og kobberlameller. Ved andre former for udvendig solafskærmning er det både muligt, at en enkelt person har den fulde kontrol, men at den enkelte bruger af bygningen kan justere solafskærmningen ved sit eget vindue. Dette kan eksempelvis let lade sig gøre med solscreens monteret.
Derudover er der også den fulde automatiske løsning. Her kobles anlægget til et CTS-anlæg. Derved kan det automatiske system samarbejde med ventilations- og varmeanlæg i bygningen og kontrollere temperaturen i bygningen ved at lukke eller skærme af for solen. En sådan løsning kan spare op til 10 % på bygningens energiforbrug.
De klassiske løsninger
Det er ikke alle bygninger, der har størrelsen til, at det giver mening at investere i et fuldautomatisk styresystem til deres udvendige solafskærmning. Til dem kan en mere simpel løsning være en god idé. Udvendig solafskærmning, der passer perfekt til mindre bygninger omfatter blandt andet markiser, skodder og persienner.
Fælles for disse er, at de alle kan justeres manuelt, men de kan også fås med automatisk betjening. Hvor skodder lukker helt af, hvis de rulles på plads foran vinduet, så kan mængden af sollys kontrolleres via persienner eller en markise.
Markiser er især et smart valg af udvendig solafskærmning, hvis det er nogle mindre vinduer, der skal monteres udvendig solafskærmning på. Fordelen ved markiser er, at selvom de er foldet ud, så har man stadigvæk dejligt udsyn fra vinduet. Derudover kan man let åbne op for vinduet for at få noget frisk luft ind, selvom markisen er slået ud, hvilket man ikke kan med alle typer udvendig solafskærmning.
Kilde: http://blendex.dk/